Logo
right_footer left_footer
right_footer 19-04-2014 left_footer
 
top_right
Grootste spin ter wereld ontdekt in Zuid-Afrika PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag 22 oktober 2009 11:41

Grootste spin ter wereld ontdekt in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika is de grootste wielspin ter wereld ontdekt. De nieuwe soort binnen de spinnen die een web maken, kreeg de naam Nephila komaci mee en enkel de vrouwtjes groeien uit tot het XXL-formaat. Het tijdschrift PLoS ONE pakte uit met de vondst.

De poten van de vrouwelijke Nephila komacispin worden tot twaalf centimeter lang. De dieren spinnen een sterk web dat vaak een straal van meer dan een meter heeft.

Mannetjes vijf keer kleiner
De mannelijke spinnen van de recent ontdekte soort zijn volgens de Sloveense wetenschapper Matjaz Kuntner daarentegen een vijftal keer kleiner. Samen met zijn Amerikaanse collega Jonathan Coddington onderzocht hij de ontwikkeling van spinnensoorten in Afrika. In 2000 zag Kuntner toevallig in een museum in Pretoria een exemplaar van de spinnensoort die niet overeenkwam met soorten die eerder beschreven werden.

Meerdere expedities gingen op zoek naar die onbekende spinnensoort, maar bleven zonder succes zodat uiteindelijk aangenomen werd dat de soort uitgestorven was. Toen in 2003 in Zuid-Afrika toch een tweede exemplaar opdook, was Kuntners nieuwsgierigheid onmiddellijk gewekt.

Nieuwe soort
Een van zijn collega's ontdekte in het Tembe Park in het grensgebied tussen Zuid-Afrika en Mozambique een mannelijk en twee vrouwelijke exemplaren van de Nephila komaci. Ten slotte werd duidelijk dat het om een nieuw ontdekte soort ging. Kuntner noemde de spinnensoort naar zijn bevriende collega Andrei Komac, die tijdens de zoektocht omkwam in een ongeluk. (dpa/ka) De Morgen

 
top_left
bot_right bot.png bot_left
left_footer | Copyright © 2009 Powered by Joomla! - All Rights Reserved | right_footer